نگارش پایان نامه دکتری

پایان نامه خود را تکمیل کنید: ۱۲ نکته کاربردی برای نگارش پایان نامه دکتری

حتماً در حال حاضر بسیاری از دانشجویان مقطع تحصیلی دکتری درگیر نگارش پایان نامه دکتری خود هستند. اما به دلیل آن‌که گردآوری و نگارش ماه‌ها و حتی سال‌ها تحقیق در صفحات پایان نامه کار دشواری است، از فارغ‌التحصیلان مقطع دکتری کمک گرفته‌ایم تا تجربیات خود را در اختیار همگان قرار دهند.

۱) اطمینان حاصل کنید که الزامات نوشتن پایان نامه را رعایت می‌کنید

دانشجویان معمولا روند نوشتن پایان نامه را بدون چک کردن با استاد پروژه خود جلو می‌برند. یک استاد در این باره می‌گوید: استاد راهنمای یکی از دانشجویان دکتری به وی گفته بود که حجم معمول پایان‌نامه‌های دکتری در دانشکده‌شان ۳۰۰ صفحه است. برهمین اساس، وی ۳۰۰ صفحه مطلب برای پایان‌نامه‌ی دکتری خود آماده کرده بود. متاسفانه منظور استاد راهنمای این دانشجو ۳۰۰ صفحه با فاصله خطوط ۲ فاصله‌ای بود، اما وی پایان نامه خود را با فاصله خطوط ۱ واحدی به اتمام رسانده بود! عدم ملاحضه‌ی صحیح الزامات پایان نامه نویسی، این فرد را مجبور کرده بود در حدود ۴۰۰۰۰ کلمه اضافی مطلب تهیه و سپس ویرایش کند! بنابراین در خلال نگارش پایان نامه دکتری خود، مطمئن شوید که از الزامات دانشکده یا موسسه‌تان به‌خوبی اطمینان حاصل کرده‌اید.

۲) در مورد نگارش پایان نامه دکتری واقع‌بین باشید

همه دانشجویان دکتری می‌خواهند پایان نامه‌شان به طرز شگفت‌انگیزی شاهکار باشد. اما کار اصلی شما در آینده و بعد از فارغ التحصیلی، یعنی درست زمانی که نگارش پایان نامه دکتری خود را به پایان بردید آغاز خواهد شد! پس به پایان نامه خود به چشم یک کارآموزی و تجربه‌اندوزی نگاه کنید. مطمئن باشید هم‌سالان و هم‌کلاسیان شما فرصت خواندن پایان‌نامه‌تان و قضاوت در مورد عملکرد شما را نخواهند داشت و معمولاً احتمال این‌که نتایج تحقیقات شما را که پس از دفاع از پایان‌نامه دکتری‌تان، در قالب‌های مختلف (مقاله، کتاب، فصل کتاب و. . . ) منتشر می‌کنید، مطالعه کنند بسیار بیشتر است.

۳) مقدمه پایان‌نامه را پس از اتمام نگارش کل گزارش پایان نامه بنویسید

نوشتن بخش‌های مقدمه و نتیجه‌گیری هم‌زمان با هم، به بستن کار نگارش پایان نامه دکتری کمک خواهد کرد. پس آن را به‌عنوان آخرین مرحله‌ی نگارش پایان‌نامه، نگه دارید و سعی کنید پیش از پایان کار، شروع به نوشتن مقدمه نکنید.

۴) از اپلیکیشن‌ها و نرم‌افزارهای کاربردی در تمامی مراحل نگارش پایان‌نامه کمک بگیرید

Trello یک برنامه‌ی کاربردی مدیریت پروژه برای تلفن‌های هوشمند است که مانند یک تخته سیاه به شما اجازه می‌دهد ایده‌ها، ضرب‌الاجل‌ها، برنامه‌ها و . . . را روی آن یادداشت کنید. این برنامه‌ی کاربردی به شما در تهیه چک لیست کمک می‌کند. مزیت تهیه چک لیست آن است که شما همه‌ی کارهای مهم خود را در محلی درج کرده‌اید و می‌توانید با آسودگی خاطر در هر زمان تنها روی یک کار تمرکز کنید.

برای آشنایی بیشتر با نرم‌افزارهای و اپلیکیشن‌های کاربردیِ مفید در امر نگارش پایان نامه دکتری می‌توانید به مطلب «نرم‌افزارهای اثربخش در نگارش پایان‌نامه» مراجعه نمایید.

۵) سوالاتی که به‌آن‌ها پاسخی داده نشده است را ذکر کنید

در روند نگارش پایان نامه دکتری همیشه سوالاتی به‌وجود می‌آید که در پایان‌نامه‌ی شما بی پاسخ باقی خواهد ماند. سعی نکنید از آن‌ها چشم‌پوشی یا بدتر از آن، آن‌ها را رها کنید. برعکس بهتر است توجه‌ها را به این سوالات و ابهامات جلب کنید. می‌توانید این سوالات را در بخش آخر پایان نامه دکتری خود، به عنوان تحقیقات و بررسی‌های آینده اضافه کنید.

اگر بخواهید سوالات و ابهامات پایان نامه دکتری خود را نادیده بگیرید، اعتبار پایان نامه‌تان پایین خواهد آمد.

نگارش پایان نامه دکتری

۶) برای خود یک دستگاه چاپگر بخرید

خرید یک پرینتر تک رنگ ساده که تنها بتواند دو طرف کاغذ چاپ نماید هزینه زیادی نخواهد داشت. اما این وسیله برای تدوین پایان نامه‌ی دکتری شما بسیار پرکاربرد خواهد بود. در روند پایان نامه نویسی ممکن است نیاز داشته باشید بارها و بارها فصل‌هایی از پایان نامه دکتری خود را چاپ و بررسی نمایید. هم‌چنین مطالعه و بررسی بخش‌های پایان نامه روی کاغذ گاهی ساده‌تر از خیره شدن به مانیتور است. از سوی دیگر با چاپ قسمت‌های مختلف پایان نامه‌تان، مجبور نیستید برای ویرایش و بررسی آن دائما پشت میز کامپیوتر بنشینید.

۷) چک کردن نوشته‌‌ها امری بسیار مهم است

زمانی که مغز و ذهن شما از نوشتن در مورد پایان‌نامه خسته شده است، استناد‌ها، مراجع و. . . پایان نامه خود را بررسی نمایید. با این کار، پیشروی و حرکت روبه‌جلوی خود را حفظ خواهید کرد.

۸) از کل گزارش پایان نامه دکتری اخذ بازخورد کنید

دانشجویان معمولا پس از اتمام نگارش هر فصل از پایان نامه دکتری، به‌طور جداگانه از اساتید خود بازخورد دریافت می‌کنند. امّا یکی از مهم‌ترین نکات، اخذ بازخور برروی کل پایان‌نامه است تا بتوانید از انسجام و تناسب کل مطالب با یک‌دیگر اطمینان حاصل کنید.

۹) تصمیم بگیرید تا کجا در نوشتن پایان نامه پیش بروید

گاهی اوقات اساتید راهنما با عبارات خوش‌بینانه‌ای نظیر “کار نگارش پایان نامه شما رو به پایان است” به شما دل‌داری می‌دهند. خودتان را گول نزنید تا روند انجام کارهای نگارش پایان‌نامه دکتری‌تان به تعویق نیفتد. از آن‌ها بپرسید دقیقا چه مقدار دیگر باید روی پایان نامه دکتری خود کار کنید؟ شش ماه دیگر، سه ماه دیگر، یا این‌که با چند هفته کار و تحقیق کار پایان نامه دکتری شما به اتمام خواهد رسید؟

۱۰) به سبک خودتان بنویسید

تمام آن‌چه استاد راهنمایتان به شما گوش‌زد می‌کند را رعایت کنید، پیشنهادهای اساتید خود را در پایان نامه تان اعمال نمایید، با این وجود سبک نوشتن خود را در تنظیم پایان نامه رعایت کنید و متاثر از سایرین نباشید.

حتما در طی نوشتن پایان نامه خود مقالات فراوانی را مطالعه خواهید کرد. در زمان مطالعه این مقالات روی کاری که نویسنده انجام داده است تمرکز کنید. گاهی ممکن است فکر کنید تحقیقات آنان با موضوع پایان نامه دکتری شما ارتباطی ندارد. اما چندان مهم نیست، چرا که می‌توانید از تحقیقات، ایده‌ها و نتایج به‌دست آمده از مقالات و پایان نامه‌های سایرین، ایده بگیرید و کار پایان نامه نویسی خود را بهبود بخشید.

۱۱) به‌خاطر داشته باشید که همیشه، حجم بیشتر بهتر نیست

پایان نامه دکتری مسابقه‌ای برای داشتن صفحات بیشتر نیست. با ایجاد حاشیه‌های اضافی در متن، زمان خود را تلف نکنید!

۱۲) مراقب باشید که در دام کمال‌گرایی گرفتار نشوید

به‌خاطر داشته باشید که پایان‌نامه دکتری یک شاهکار علمی ادبی نیست. هیچ عاملی فلج‌کننده‌تر از کمال‌گرایی نیست. بنابراین تا می‌توانید سعی کنید قانون پارتو را در مورد پایان نامه دکتری خود اعمال کنید و تمرکز خود را بر ۲۰ درصد تلاشی بگذارید که برای شما ۸۰ درصد نتایج را در پی خواهد داشت.

دانلود رایگان مقاله

یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.